Treceți la conținutul principal

oamenii care au copii si oamenii care nu au

Nu analizez faptul de a face copii, de dorința de a procrea. Pana la urma este un aspect care tine de împlinirea in viata. Este manifestarea naturala a ființei noastre animalice, este esența vieții oamenilor pana la urma: nașterea unui copil. Dar pot sa înțeleg, în virtutea libertății de gândire, ca exista oameni care aleg sa nu facă copii. In discuție este vorba strict de cei care decid de comun acord sa nu facă copii.
M-am hotărât sa scriu rândurile astea ca un răspuns pentru un articol publicat de o doamna respectabila care considera ca problema asta poate fi rezolvata trecând-o în domeniul miștocarerilor puerile.
Adica la întrebarea asta, de ce nu faci un copil ? doamna asta găsea o mie de răspunsuri care mai de care mai tâmpite care se doreau o banalizare vesela a unei asemenea probleme.
Sunt oameni care își doresc copii și din diverse motive nu pot avea. In ziua de azi s-au dezvoltat foarte multe tehnici de a aduce pe lume un copil astfel încât multe cupluri fără nici o șansa au ajunsa sa devina părinti. Bineînțeles ca aceste cupluri au dus o lupta intensa, au cheltuit bani, au sperat , au dorit și în cele din urma au fost dăruite cu prunci. Din păcate in momentul in care începi sa faci din acesta problema o bagatela, adică ceva la nivelul cumpărării unui sac de cartofi din piața, pe care il cumperi sau nu il cumperi după cum ai chef, din start ai pornit greșit. Lucrul acesta este foarte important, poate cel mai important din viata unui om alturi de nașterea si moartea sa proprie. Daca cineva își ichipuie ca face misto de asa ceva atunci ar trebui sa se gândească cum ar fi sa facă mișto de propria viata, adică cum ar fi sa moara mai bine decât sa debiteze tâmpenii. Oamenii ăștia care nu au trăit decât o fracțiune din viata lor și au pierdut chiar esența vieții omului dar se grăbesc sa facă glumite fără sare și piper dau dovada de prostie în calitate pura.
Este normal sa nu ma pot înțelege cu un om care nu are copii. Un om care are copii are cu totul si cu totul alte repere decât un om care nu are copii. Este ca și cum un om treaz vrea sa se înțeleagă cu un om beat.
Eu nu fac parte dintre aceia care spun ca venirea pe lume a unui copil iți produce o fericire în viata. Este posibil sa realizezi ca iți implinesi menirea pe pământ si acest lucru sa iti producă o stare de mulțumire. Uneori poate sa fie o mulțumire exprimata mai efervescent. Insa in esență venirea pe lume a unui copil si transformarea ta din adult in părinte implica asumarea unor responsabilități. Din acel moment părintele poarta grija si sarcina de a se ocupa de un alt om, un pui de om. Aceasta responsabilitate nu înseamnă neapărat o fericire nemaipomenita, ba mai mult chiar, înseamnă sacrificarea timpului petrecut in folosul personal pentru copil, înseamna cheltuieli in plus si in general impune o serie de limite si sacrificii. Toate aceste lucruri sunt liber asumate. Toate aceste lucruri nu sunt cunoscute de un om care nu are un copil. Din acest motiv afirm fără doar sau poate ca un om care are nu copil nu poate sa discute cu un om care nu are copii. Nu au aceiași raportare la viata.
Si pana la urma este vorba de ceva foarte important, este vorba despre viata unui alt om, poate un om care va hotărâ sa nu facă nici el copii.
 Postări populare de pe acest blog

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica


Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet de c…

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați.
Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci.
Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita.
Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme. Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.


Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un studiu pe…

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuitorii. Din capul lo…

Generația asasinilor cu sânge rece,

articol publicat pe republica și jurnalul Bucureștiului

Totul a început de la o discuție pe care am avut-o cu soția mea după ce a fost la o conferință a lui Jacques Salome. Mi-a povestit ca percepția mea despre deteriorarea moralei este una corecta dar și universala. Adica degradarea asta sociala nu are loc numai în România, ea se observa inclusiv în tarile dezvoltate, sau mai ales acolo. Cu toate ca în occident nu exista probleme materiale ca în  tarile  est-europene, cu toate ca ei nu au un trecut comunist, degradarea relațiilor interumane a căpătat o accelerație îngrijorătoare. Jacques Salome ne propune un exercițiu practic și instructiv, sa ne inventariem toți cunoscuții care ar veni sa depună o mărturie într-un proces în favoarea noastră și câți ar veni sa depună o mărturie împotriva noastră. Câți ne-ar recunoște calitățile și câți ne-ar denunța defectele. Câți ne-ar lauda și câți ne-ar critica. O sa observam ca foarte putini ar fi dispuși sa ne vadă calitățile și foarte mulți ne…