Treceți la conținutul principal

Întoarcerea la naționalism ortodox, întoarcerea la legionari

Nimeni nu ar fi crezut că în secolul 21 ne vom întoarce la naționalismul ortodox practicat de mișcarea legionară între cele două războaie mondiale. Este plin facebook-ul de postări care mai de care mai bombastice despre teme naționaliste sau ultraortodoxe. Tot felul de persoane dubioase care nu au nici o pregătire în domeniul istoriei debitează teorii sau copiază păreri ale unor pseudospecialisti și mai ignoranți ca ei. Curentul asta al dacologiei care susține că poporul dacilor este defapt strămoșul civilizației și al poporului român am crezut că a fost demontat odată pentru totdeauna. În realitate civilizația dacilor este extrem de rudimentară și puțîn cunoscută. Nu se cunosc mai realizări ale acestei civilizații. Nu există o scriere a acestei civilizații . În nici un caz nu putem compară acesta civilizație traco-dacă cu alte civilizații antice precum cele ale mesopotamienilor, a fenicienilor, a egiptenilor sau chiar a chinezilor sau a incașilor.
Pe suportul acestei teori pe cât de infantile pe atât de ridicole a dacilor care sunt strămoșii românilor s-au dezvoltate alte mituri care nu au fost demontate la timp. Mitul voievozilor români care au luptat contra turcilor și au aparat creștinătatea de invazia otomană. Mitul românilor care au rezistat sub ocupația hunilor lui Atilla. În realitate imperiul otoman niciodată nu a dorit să ocupe voievodatele române. Oricând ar fi dorit ar fi putut să facă asta fără nici cea mai mică problema. Pe teritoriul  de astăzi al Munteniei existau numai niște cete de voinici, asta era marea armata a voievozilor valahi. Cine crede că aceste cete s-ar fi putut opune unei armate regulate cu mult mai numaroase? Sper că putem depăși metaforele din poeziile lui Eminescu și din filmele lui Sergiu Nicolăescu și să înțelegem în mod clar că drumul turcilor spre Viena nu trecea prin principatele valahe. Dealtfel toți voievozii , domnii și principii valahi a jurat credință imperiului otoman și și-au plătit credincios tributul. De ce ar fi trebuit imperiul otoman să se lege la cap fără să-l doară cu un principat atât de sărac și neimportant?
În ceea ce privește rezistență așa-ziși-lor români Gelu, Glad și Menumorut în față hunilor lui Attila se pare că aceștia aveau origine cumana după cum ne spune Neagu Giuvara. O altă realitate este că Transilvania s-a aflat sub dominația ungară timp de o mie de ani în timp ce în stăpânire românescă se află de doar o sută de ani.
Degeaba încercăm noi să acredităm ideea că Matei Corvin sau Iancu de Hunedoara sunt defapt români, ei erau unguri în slujba Ungariei.
Naționalismul asta de tavernă pe care îl afișează personaje cu pregătiri extrem de pitorești: doctori , ingineri, actori, preoți... cu argumente hazlii nu face bine în nici un caz conștiinței colective a poporului român. Pentru că dacă aduci asemenea argumente puerile că să justifici existența glorioasă a poporului român nu faci decât să decredibilizezi adevăratele realizari ale acestui popor. Pentru că este evident că și poporul român are realizările lui, multe, puține, mari sau mici există și realizări colective ale poporului român care devin necredibile în momentul în care faci asemenea afirmații bombastice.
Pe de altă parte marea noastră șansă de a participa la concertul universal al popoarelor lumii este chiar acesta globalizare și europenizare. În felul acesta avem acces la cultură și civilizație bineînțeles în măsură în care ne dorim acest lucru. Naționalismul asta ancorat în tradiție , contradicție, minciuni și neadevăruri, falsificarea istoriei nu poate face casă bună cu europenizarea României.
Peste acest naționalism a apărut curentul ultra-ortodoxiei.
Se vorbește despre Apocalipsa și despre mântuirea poporului prin ortodoxie. Adevărul este că ortodoxia reprezintă 3-4 % din totalul populației de pe globul pamântesc. Adevărul este că doar acest procent din populația lumii consideră că mântuirea se obține prin ortodoxia pe care o practicăm noi. Restul îmbrățișează alte religii cu mult mai mulți enoriași: catolici, musulmani, protestanți, budusti, etc. Deci restul oamenilor au o cu totul altă părere decât noi.
Oamenii ăștia vor să impună religia ortodoxă cu forța în școli, în Parlament, în Guvern, pe terenul de fotbal etc.. Nu înțeleg care mai este diferența între un stat fundamentalist islamic, Iranul de exemplu și România văzută de acești promotori ai ortodoxiei. În realitate Biserica reprezinta o modalitate de manipulare în masă a populației. Puterea Bisericii în România a devenit extrem de mare. Este instituția care nu plătește impozite la stat este instituția care dispune de foarte multe organizații laice de influențare a deciziilor politice. În fapt acesta instituție spirituală care detestă banul face tot posibilul să-l obțînă pe orice cale. Orice intelectual de bun simt ar trebui să observe acest lucru. Nu e normal ca Biserica să concentreze toată puterea financiară într-o țară atât de săracă. Lucrul ăsta denotă subdezvoltarea în care ne găsim. Toate statele sărace și necivilizate beneficiază de o Biserica puternică și de un popor evlavios. În fond și la urmă urmei ar trebui să ne hotărâm dacă dorim să fim săraci și evlavioși sau să trăim într-o societate echilibrată spiritual în mod decent. Cam astea ar fi opțiunile. Occidentul se pare că se îndreaptă spre o nouă societate în care Biserica nu se mai simte atât de bine. Deja în occident a critica în mod direct apucăturile Bisericii nu mai este o noutate. Oamenii din occident au cunoscut în formă cea mai oribilă grijă Bisericii pentru viață lor- Inchiziția. Și acum au hotărât să dea și ei o lecției minunatei instituții a Bisericii. La noi au apărut detașamente numeroase de absolvenți de teologie. Preoți fără parohie. Asta în condițiile în care oricum parohiile s-au împărțit și reimpartit pe principiul să ajungă la fiecare. Tot nu ajunge. Pentru că Facultatea de Teologie scoate preoți la foc automat. De... meserie convenabilă, câștig bun fără asumarea nici unei responsabilități. Cu toate asta calitatea absolvenților este îndoielnică, în continuare elevii cei mai buni din licee nu se orientează către Facultățile de Teologie. Tot cei mai slabi elevi și cei fără posibilități merg la Teologie. Mai apar de asemenea teologi cu doctorate care populează ecranele televiziunilor cu mesaje manipulatoare. În realitate oamenii ăștia nu se pricep la nimic, nu sunt în stare să facă nimic, ei doar știu să critice cu mijloace rudimentare pentru că nu cunosc fondul problemelor. În afară de mesajele apocaliptice pe care le aduc în spațiul public nu au nici cea mai vagă idee despre ce trebuie să facem . Nu vorbesc nimic despre muncă despre responsabilitate despre obținerea unei vieți fericite pe pământ prin trudă. Nu.
Este un pseudoactor care ține discursuri naționalist ortodoxe pentru un public imbecil. Oameni care simt nevoia să lise spună că sunt importanți sau că au făcut lucruri eroice,  că sunt pe jumătate sfinți sau că sunt de neînvins. Nu înțeleg din punct de vedere psihologic de ce cineva s-ar duce la un asemenea spectacol unde un tip îți spune că ești genial numai pentru că te-ai născut român ortodox.  Adică tu nu ai făcut absolut nimic, doar te-ai născut, român și ortodox, și ești deja cel mai important de pe pământ. În esență despre asta e vorba. Omul asta, care nu a citit niciodată nimic în viață lui, susține că lumea îl cataloghează ca drept legionar dacă merge la mormântul unui preot puțîn cunoscut . Dar uită să spună că acel preot era defapt cunoscut militant al mișcării legionare, caz în care bineînțeles că lumea îl cataloghează că fiind legionar. Ceea ce defapt și este. Iar cei care merg la conferințele lui ar trebui să știe că merg la conferințele unui legionar. Să nu se amăgească că este o conferință motivațională, etc... Nu, este o propagandă legionară în cel mai pur stil.
Religia este ceva important pentru om. Este atât de important încât trebuie să rămână ceva personal și intim. Religia este despre trăirile interioare ale noastre. Credința este despre structura interioară a omului. Defapt în doctrina creștin ortodoxă unul din păcatele cel mai amintit este păcatul trufiei. Toți acești oameni defapt păcătuiesc prin trufie. Ei cred că au dreptul de a ne ordona viață de a ne explică adevărul de a ne opri din drumul nostru și de a ne îndrumă pe drumul lor. Cine le da lor dreptul acesta?
Ortodoxia este despre post și rugăciune. În sihăstrie. Mântuirea este individuală și nu colectivă.
Lumea a evoluat într-un fel cu totul și cu totul nemaiîntâlnit. Revoluția adusă de internet este fără precedent. Libertatea de comunicare, libertatea de circulație, și împreună cu aceste libertăți celelalte mari cuceriri ale civilizațiilor de astăzi au făcut că societatea omenească să se schimbe din temelie. Astăzi oamenii au acces neîngrădit la orice informație , își pot face singuri o părere, pot călători să vadă ei singuri diverse locuri din lume, este o cu totul altă lume decât acum o sută de ani.
Este de neînchipuit că cineva mai vrea să reînvie niște monștri ca aceștia, naționalismul și ultra-ortodoxia , în ziua de azi. Oare noi nu am evoluat deloc sau nu vrem să evoluăm deloc? Vrem să reînviem niște valori ridicole care pe de altă parte au adus atâtea prejudicii sufletului poporului  român, adică exact a lucrului pe care ei susțineau că îl apară. Pentru toți cei care sunt nostalgici cu privire la mișcarea Legionară să nu uităm despre asasinatele politice, despre marile personalități ucise de oamenii ăștia fără creier.
Atunci când Malraux a spus: Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc, în nici un caz nu s-a gândit la acest curent de naționalism ultra-ortodox. Pentru că acest curent cuprinde în el o intoleranță structurală. Cine nu este român și cine nu este ortodox este dușmanul acestui curent. Având în vedere că probabil din cele șase miliarde de oameni de pe globul pamântesc doar 22 de milioane sunt români ce facem?
Somnul rațiunii naște monștrii




 




 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuito

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați. Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci. Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita. Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme.  Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.

Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un st

Uneori îmi vine

Uneori îmi vine sa ies din plămada de pământ Să fiu un foc ce se înalță spre nori  Zburând cu aripi de înger prin văzduhul infinit Să mă întorc într-o ploaie roditoare peste holde Sunt un călător nestatornic pe drumurile mele Veșnic la răscruce de lumi Drumul a ajuns sa-mi meargă pe urme Prin locuri pe care nu le știe  Astăzi am cules un nuc stingher Care și-a găsit firav un loc lângă casa mea Ne-am făcut frați de seva Şi ne-am iubit ca doi îndrăgostiți