Treceți la conținutul principal

Intoarcerea la nationalism ortodox, intoarcerea la legionari

Nimeni nu ar fi crezut ca in secolul 21 ne vom intoarce la nationalismul ortodox practicat de miscarea legionara intre cele doua razboaie mondiale. Este plin facebook-ul de postari care mai de care mai bombastice despre teme nationaliste sau ultraortodoxe. Tot felul de persoane dubioase care nu au nici o pregatire in domeniul istoriei debiteaza teorii sau copiaza pareri ale unor pseudospecialisti si mai ignoranti ca ei. Curentul asta al dacologiei care sustine ca poporul dacilor este defapt stramosul civilizatiei si al poporului roman am crezut ca a fost demontat odata pentru totdeauna. In realitate civilizatia dacilor este extrem de rudimentara si putin cunoscuta. Nu se cunosc mai realizari ale acestei civilizatii. Nu exista o scriere a acestei civilizatii . In nici un caz nu putem compara acesta civilizatie traco-daca cu alte civilizatii antice precum cele ale mesopotamienilor, a fenicienilor, a egiptenilor sau chiar a chinezinor sau a incasilor.
Pe suportul acestei teori pe cat de infantile pe atat de ridicole a dacilor care sunt stramosii romanilor s-au dezvoltate alte mituri care nu au fost demontate la timp. Mitul voievozilor romani care au luptat contra turcilor si au aparat crestinatatea de invazia otomana. Mitul romanilor care au rezistat sub ocupatia hunilor lui Atilla. In realitate imperiul otoman niciodata nu a dorit sa ocupe voievodatele romane. Oricand ar fi dorit ar fi putut sa faca asta fara nici cea mai mica problema. Pe teritoriul  de astazi al Munteniei existau numai niste cete de voinici, asta era marea armata a voievozilor valahi. Cine crede ca aceste cete s-ar fi putut opune unei armate regulate cu mult mai numaroase? Sper ca putem depasi metaforele din poeziile lui Eminescu si din filmele lui Sergiu Nicolaescu si sa intelegem in mod clar ca drumul turcilor spre Viena nu trecea prin principatele valahe. Dealtfel toti voievozii , domnii si principii valahi a jurat credinta imperiului otoman si si-au platit credincios tributul. De ce ar fi trebuit imperiul otoman sa se lege la cap fara sa-l doara cu un principat atat de sarac si neimportant?
In ceea ce priveste rezistenta asa-zisi-lor romani Gelu, Glad si Menumorut in fata hunilor lui Attila se pare ca acestia aveau origine cumana dupa cum ne spune Neagu Giuvara. O alta realitate este ca Transilvania s-a aflat sub dominatia ungara timp de o mie de ani in timp ce in stapanire romanesca se afla de doar o suta de ani.
Degeaba incercam noi sa acreditam ideia ca Matei Corvin sau Iancu de Hunedoara sunt defapt romani, ei erau unguri in slujba Ungariei.
Nationalismul asta de taverna pe care il afiseaza personaje cu pregatiri extrem de pitoresti: doctori , ingineri, actori, preoti... cu argumente hazli nu face bine in nici un caz constiintei colective a poporului roman. Pentru ca daca aduci asemenea argumente puierile ca sa justifici existenta glorioasa a poporului roman nu faci decat sa decredibilizezi adevaratele realizar ale acestui popor. Pentru ca este evident ca si poporul roman are realizarile lui, multe, putine, mari sau mici exista si realizari colective ale poporului roman care devin necredibile in momentul in care faci asemenea afirmatii bombastice.
Pe de alta parte marea noastra sansa de a participa la concertul universal al popoarelor lumii este chiar acesta globalizare si europenizare. In felul acesta avem acces la cultura si civilizatie bineinteles in masura in care ne dorim acest lucru. Nationalismul asta ancorat in traditie , contradictie, minciuni si neadevaruri, falsificarea istoriei nu poate face casa buna cu europenizarea Romaniei.
Peste acest nationalism a aparurt curentul ultraortodoxiei.
Se vorbeste despre Apocalipsa si despre manturea poporului prin ortodoxie. Adevarul este ca ortodoxia reprezinta 3-4 % din totalul populatiei de pe globul pamantesc. Adevarul este ca doar acest procent din populatia lumii considera ca manturea se obtine prin ortodoxia pe care o practicam noi. Restul imbratiseaza alte religii cu mult mai multi enoriasi: catolici, musulmani, protestanti, budusti, etc. Deci restul oamenilor au o cu totul alta parere decat noi.
Oamenii astia vor sa impuna religia ortodoxa cu forta in scoli, in Parlament, in Guvern, pe terenul de fotbal etc.. Nu inteleg care mai este diferenta intre un stat fundamentalist islamic, Iranul de exemplu si Romania vazuta de acesti promotori ai ortodoxiei. In realitate Biserica reprezinata o modalitate de manipulare in masa a populatiei. Puterea Bisericii in Romania a devenit extrem de mare. Este institutia care nu plateste impozite la stat este institutia care dispune de foarte multe organizatii laice de influentare a deciziilor politice. In fapt acesta institutie spirituala care detesta banul face tot posibilul sa-l obtina pe orice cale. Orice intelectual de bun simt ar trebui sa observe acest lucru. Nu e normal ca Biserica sa concentreze toata puterea financiara intr-o tara atat de saraca. Lucrul asta denota subdezvoltarea in care ne gasim. Toate statele sarace si necivilizate beneficiaza de o Biserica puternica si de un popor evlavios. In fond si la urma urmei ar trebui sa ne hotaram daca dorim sa fim saraci si evlaviosi sau sa traim intr-o societate echilibrata spiritual in mod decent. Cam astea ar fi optiunile. Occidentul se pare ca se intreapta spre o noua societate in care Biserica nu se mai simte atat de bine. Deja in occident a critica in mod direct apucaturile Bisericii nu mai este o noutate. Oamenii din occident au cunoscut in forma cea mai oribila grija Bisericii pentru viata lor- Inchizitia. Si acum au hotarat sa dea si ei o lectiei minunatei institutii a Bisericii. La noi au aparut detasamente numeroase de absolventi de teologie. Preoti fara parohie. Asta in conditiile in care oricum parohiile s-au impartit si reimpartit pe principiul sa ajunga la fiecare. Tot nu ajunge. Pentru ca Facultatea de Teologie scoate preoti la foc automat. De... meserie convenabila, castig bun fara asumarea nici unei responsabilitati. Cu toate asta calitatea absoventilor este indoielnica, in continuare elevii cei mai buni din licee nu se orienteaza catre Facultatile de Teologie. Tot cei mai slabi elevi si cei fara posibilitati merg la Teologie. Mai apar de asemenea teologi cu doctorate care populeaza ecranele televiziunilor cu mesaje manipulatoare. In realitate oamenii astia nu se pricep la nimic, nu sunt in stare sa faca nimic, ei doar stiu sa critice cu mijloace rudimentare pentru ca nu cunosc fondul problemelor. In afara de mesajele apocaliptice pe care le aduc in spatiul public nu au nici cea mai vaga ideie despre ce trebuie sa facem . Nu vorbesc nimic despre munca despre responsabilitate despre obtinerea unei vieti fericite pe pamant prin truda. Nu.
Este un pseudoactor care tine discursuri nationalist ortodoxe pentru un public imbecil. Oameni care simt nevoia sa li-i se spuna ca sunt importanti sau ca au facut lucruri eroice,  ca sunt pe jumatate sfinti sau ca sunt de neinvins. Nu inteleg din punct de vedere psihologic de ce cineva s-ar duce la un asemenea spectacol unde cineva iti spune ca esti genial numai pentru ca te-ai nascut roman ortodox.  Adica tu nu ai facut absolut nimic, doar te-ai nascut, roman si ortodox, si esti deja cel mai important de pe pamant. In esenta despre asta e vorba. Omul asta, care nu a citit niciodata nimic in viata lui, sustine ca lumea il catalogeaza ca drept legionar daca merge la mormantul unui preot putin cunoscut . Dar uita sa spuna ca acel preot era defapt cunoscut militant al miscarii legionare, caz in care bineinteles ca lumea il catalogheaza ca fiind legionar. Ceea ce defapt si este. Iar cei care merg la conferintelei lui ar trebui sa stie ca merg la conferintele unui legionar. Sa nu se amageasca ca este o conferinta motivationala, etc... Nu, este o propaganda legionara in cel mai pur stil.
Religia este ceva important pentru om. Este atat de important incat trebuie sa ramana ceva personal si intim. Religia este despre trairile interioare ale noastre. Credinta este despre structura interioara a omului. Defapt in doctrina crestin ortodoxa unul din pacatele cel mai amintit este pacatul trufiei. Toti acesti oameni defapt pacatuiesc prin trufie. Ei cred ca au dreptul de a ne ordona viata de a ne explica adevarul de a ne opri din drumul nostru si de a ne indruma pe drumul lor. Cine le da lor dreptul acesta?
Ortodoxia este despre post si rugaciune. In sihastrie. Maintuirea este individuala si nu colectiva.
Lumea a evoluat intr-un fel cu totul si cu totul nemaintalnit. Revolutia adusa de internet este fara precedent. Libertatea de comunicare, libertatea de circulatie, si impreuna cu aceste libertati celelalte mari cuceriri ale civilizatiilor de astazi au facut ca societatea omeneasca sa se schimbe din temelie. Astazi oamenii au acces neingradit la orice informatie , isi pot face singuri o parere, pot calatori sa vada ei singuri diverse locuri din lume, este o cu totul alta lume decat acum o suta de ani.
Este de neinchipuit ca cineva mai vrea sa reinvie niste monstri ca acestia, nationalismul si ultraortodoxia , in ziua de azi. Oare noi nu am evoluat deloc sau nu vrem sa evoluam deloc? Vream sa reinviem niste valori ridicole care pe de alta parte au adus atatea prejudicii sufletului poporului  roman, adica exact a lucrului pe care ei sustineau ca il apara. Pentru toti cei care sunt nostalgici cu privire la miscarea Legionara sa nu uitam despre asasinatele politice, despre marile personalitati ucise de oamenii astia fara creier.
Atunci cand Malraux a spus: Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc, in nici un caz nu s-a gandit la acest curent de nationalism cu ultraortodoxie. Pentru ca acest curent cuprinde in el o intoleranta structurala. Cine nu este roman si cine nu este ortodox este dusmanul acestui curent. Avand in vedere ca probabil din cele sase miliarde de oameni de pe globul pamantesc doar 22 de milioane sunt romani ce facem?
Somnul ratiunii naste monstrii

 
 

Postări populare de pe acest blog

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica


Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet de c…

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați.
Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci.
Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita.
Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme. Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.


Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un studiu pe…

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuitorii. Din capul lo…

Generația asasinilor cu sânge rece,

articol publicat pe republica și jurnalul Bucureștiului

Totul a început de la o discuție pe care am avut-o cu soția mea după ce a fost la o conferință a lui Jacques Salome. Mi-a povestit ca percepția mea despre deteriorarea moralei este una corecta dar și universala. Adica degradarea asta sociala nu are loc numai în România, ea se observa inclusiv în tarile dezvoltate, sau mai ales acolo. Cu toate ca în occident nu exista probleme materiale ca în  tarile  est-europene, cu toate ca ei nu au un trecut comunist, degradarea relațiilor interumane a căpătat o accelerație îngrijorătoare. Jacques Salome ne propune un exercițiu practic și instructiv, sa ne inventariem toți cunoscuții care ar veni sa depună o mărturie într-un proces în favoarea noastră și câți ar veni sa depună o mărturie împotriva noastră. Câți ne-ar recunoște calitățile și câți ne-ar denunța defectele. Câți ne-ar lauda și câți ne-ar critica. O sa observam ca foarte putini ar fi dispuși sa ne vadă calitățile și foarte mulți ne…