Noi ne-am născut între două lumi, între noapte și zi, între apă și pământ, între două secole, între două milenii.
Asta este norocul și blestemul nostru. Noi am făcut o revoluție ca să scoatem țară asta din negura comunismului și să o plasăm în realitatea de astăzi. Poate că revoluția s-ar fi declanșat oricum din cauza condițiilor geopolitice însă generația noastră este cea care a sprijinit necondiționat acesta schimbare fără precedent în viață noastră cel puțîn până acum. Iar schimbarea asta a fost pentru noi ca și cum ne-am dat foc la casă singuri. Este ca și cum ne-am dus la piață și când ne-am întors acasă am găsit o altă lume. Am găsit o altă casă, o altă ușa, alți oameni în casă, alte aparate etc. Și noi a trebuit să ne adaptăm din mers așa cum ne-am priceput la schimbări foarte radicale. Oricât de vizionari am fi fost noi nu am fi bănuit niciodată că în 2015 ne vom plăti apă, gazul , curentul electric de la un calculator sau că ne vom comandă mâncare prin internet, că vor dispare cărțile, ziarele și poate și televiziunile, că nimeni nu va mai scrie o scrisoare, etc.
Realitatea asta care ne-a prins din urmă și ne-a pus la pământ până la urmă nu ține cont de logică sau de sentimentele noastre. Ea se întâmplă pur și simplu cu o viteză necunoscută.
Noi am învățat la școală că în evoluția umană epoca socialismului și a comunismului este cea mai avansată, ea este o continuare a capitalismului imperfect și ros de contradicții. Și noi ce am făcut? Am făcut o revoluție că să reinstaurăm acest capitalism retrograd.
Este fără îndoială o experiență unică și interesantă să trăiești în două lumi atât de diferite în fond și la urmă urmei.
Eu am iubit femei din două secole, din două milenii.
Pentru noi provocarea supremă este să ne adaptăm la o societate care nu mai are nevoie de noi. Paradoxul este că după ce noi am susținut din răsputeri schimbarea vechii lumi nici în lumea asta nu ne găsim locul. Rămânem într-un fel între cele două lumi cum rămâne liftul blocat între două etaje.
Nu mai contează lucrurile pe care noi le-am învățat. Pe de altă parte ni se spune că sunt și greșite lucrurile pe care le știm. Scriitorii pe care i-am învățat sunt plagiatori, istoria pe care o știm este falsificată, și în general orientarea noastră este anacronică.
Avem noroc că matematică nu se schimbă odată cu revoluțiile și evoluțiile.
Comentarii
Trimiteți un comentariu