Treceți la conținutul principal

Lupta împotriva nimicului

articol publicat pe republica și jurnalul Bucureștiului

 Am ascultat un interviu dat de Doina Cornea. Cunoscuta disidenta împotriva comunismului spunea ca pe vremea lui Ceaușescu a luptat împotriva nimicului. Asta nu a însemnat ca a fost mulțumită de efectele revoluției din 89 caracterizând acesta perioada ca fiind jalnica.
Mi-a atras însa atenția exprimarea asta extrem de profunda, lupta împotriva nimicului. Mai știu din preceptele religioase ca din nimic nu iese nimic. Dar adevărul este ca nimicul profund ne înconjoară, nimicul care nu lasă în urma nimic.
Societatea de astăzi este cuprinsa de o frenezie haotica sa construiască scenarii, bârfe, intrigi, înflorituri, zvonuri, toate activități mărunte. E important ce a zis unul, altul, ce imagine iți crează cei din jurul tău, atitudinea comunității pervertite, imorale, distructive. E o lume prostituata care își vine principiile pentru doi bani.
Scenarii diabolice în care oamenii țes acuzații, opinii, păreri pline de răutăți și impostura ca sa-și creeze avantaje nemeritate. România e ca un WC-u înfundat. Toata lumea e în lupta cu toata lumea, tinerii cu bătrânii, orășenii cu țăranii, bărbații cu femeile, privații cu cei de la stat, șomerii cu salariații, bogații cu săracii, țiganii cu romanii, moldovenii cu ardelenii, șefii cu subalternii, pensionarii cu angajații și alte categorii antagonice în prostie. Dupa doua mii de ani de civilizație la noi a dispărut orice urma de umanitate, de toleranta. Toti  vor sa-i distrugă pe ceilalți. Mizeria refulează prin toate cotloanele unei societăți de șobolani.
Cata risipa de energie pentru nimic, cât consum nervos și agitație în van. Se fac alianțe de conjunctura, foști adversari ireconciliabili se unesc în eforturile lor distructive sa pună la pământ pe oricine se ridica un pic mai mult decât ei. Șantaj, amenințări, corupție mărunta generalizata. Peșți mici înghițiți de rechini flamanzi care sfârșesc prin a fi victimele furtunilor ce ii arunca pe țărmuri îndepărtate, uscate ca un mormânt.
Dezbateri, contradicții, cearta, talk-show-uri, pe teme mărunte, pipernicite, lipsite de sens și importanta.
Oameni fără ocupație care își găsesc o ocupație disecând nimicul. Munca cinstita, onesta, susținută, plina de râvna nu mai e apreciata. E apreciat spectacolul ieftin, steril, și zgomotos. Nevoile oamenilor, simple, o saorma cu de toate, o bere la pet și înjurături ca pe stadion.  
In întunericul asta nu răzbate nici o idee, nici o scânteie, nimic. Daca din senin scapără un capăt de chibrit o mie de oameni sar sa-l stingă.
Valorile sunt non-valori iar impostorii au doctorate. Nu mai e nimeni sa îndrepte corabia asta în deriva, sa tragă cârma și sa întindă pânzele, sa ieșim din vârtejul asta amețitor către zări și țărmuri însorite.
Când lupți împotriva nimicului, exact ca și Doina Cornea, ești marginalizat, ostracizat, înfierat. Colectivul de mediocrități te izolează ca pe o insecta necunoscuta într-un borcan unde te lasă sa mori fără aer. Nimicul la noi e foarte puternic, se furișează viclean și te împresoară din toate părțile. Te strânge ca un șarpe pana iți ia răsuflarea.
Iar în urma, exact ca după o invazie a lăcustelor, nu rămâne nimic.     

Imagini pentru nimic



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuito

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați. Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci. Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita. Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme.  Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.

Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un st

Uneori îmi vine

Uneori îmi vine sa ies din plămada de pământ Să fiu un foc ce se înalță spre nori  Zburând cu aripi de înger prin văzduhul infinit Să mă întorc într-o ploaie roditoare peste holde Sunt un călător nestatornic pe drumurile mele Veșnic la răscruce de lumi Drumul a ajuns sa-mi meargă pe urme Prin locuri pe care nu le știe  Astăzi am cules un nuc stingher Care și-a găsit firav un loc lângă casa mea Ne-am făcut frați de seva Şi ne-am iubit ca doi îndrăgostiți