Treceți la conținutul principal

Generatia X versus Generatia Y

Ne confruntăm cu o cu totul altă abordare a problemelor generale din partea oamenilor. Au loc adevărate revoluții îi în gândirea omenirii. 
Dacă în urmă cu numai 50 de ani existau limite și restricții impuse de societate, astăzi toate acestea au căzut. 
Cum s-ar spune singura regulă este că nu există nici o regulă.
Generația mea, generația X, începe conform specialiștilor în 1960 și se termină în 1982. Înaintea acestei generații a fost prima generație după război denumită Baby Boomer.
Generația Y este generația care începe în 1982 și ia sfârșit în 2000.
După 2000 începe generația Z.
De ce mă pasionează subiectul acesta? Este interesant de văzut în ce măsură mutațiile astea din gândirea omenirii vor afecta relațiile între oameni și nu în ultimul rând în ce fel va fi afectat viitorul 
Dacă generația noastră a pus preț pe valori precum : familie, carieră, serviciu stabil și sigur, nouă generație vine cu o altă interpretare. Valoarea principala a generației Y este plăcerea. Obținerea plăcerii într-un mod oarecum egoist indiferent de context. În felul acesta a apărut serviciul ca pasiune sau cum se spune mai modern jobul că hobby. Această generație vrea să facă ce îi place iar dacă nu reușește să facă acest lucru sau dacă la serviciu apar și situații neplăcute ei renunță imediat. Ei nu vor  facă nici o concesie din punctul ăsta de vedere, sunt gata să-și schimbe serviciul imediat numai că să obțină plăcerea. Dacă generația mea funcționa prin propunea unor obiective clare precum casă, familie, copii, etc, obiective pe termen lung pentru realizarea cărora se făceau și foarte multe sacrificii, generația Y nu are obiective ,decât dorința de a obține plăcere inclusiv de la serviciu. Din acest motiv ei nu investesc emoțional în serviciu iar în situația în care trebuie -și schimbe serviciul ei nu sunt afectați emoțional.Tot legat de serviciu și carieră generația Y acceptă slujbele scurte, proiecte interdisciplinare. Față de generația mea ei învață mult mai repede și stăpânesc bine limbile străine și tehnologia IT. Bineînțeles  în aceste condiții este vorba de o asimilare și o abordare superficială. 
Generația Y nu dorește să cumpere case, ei sunt cei care stau în chirie și nu se leagă emoțional de obiecte. Acest lucru precum și faptul că stăpânesc bine limbile străine , calculatorul și că nu investesc emoțional în slujbe îi face foarte mobili. Ei sunt cu mult mai mobili decât generația X. 
În ceea ce privește familia generația Y nu își dorește așa ceva, nu există un obiectiv din a avea o familie sau copii. Ei privesc acest lucru ca pe ceva decadent și depășit. Din cauza abordărilor instabile atât a serviciului cât și a carierei întemeierea unei familii devine problematică. Generația Y se confruntă și cu lipsa locurilor de muncă și își petrece foarte mult timp în școli. Este oarecum dramatic că între 25 și 30 de ani să nu ai un serviciu. Datorită faptului că trebuie să găsească o soluție la problemele nevoilor sexuale a apărut un libertinaj mult mai accentuat în tratarea unei relațiilor de amor. Este foarte comun ca partenerii  aibă foarte multe relații până la o eventuală căsătorie. Relațiile sentimentale au dispărut și au apărut relațiile pur sexuale. Implicarea și în aceste relații este zero. Un nou concept apărut se numește sexul cu beneficii sau body sex sau friendly sex. În acestă situație cei doi parteneri nu se implică emoțional absolut de loc și fac sex numai pentru necesități biologice. Acest lucru era considerat complet imoral în cadrul generație X pe când în cadrul generației Y este ceva firesc și perfect explicabil. 
Ceea ce caracterizează în mod global generația Y este lipsa de implicare , lipsa de responsabilitate și dorința fermă de a obține plăcere. 
Datorită cunoștințelor de IT dobândite precum și a limbilor străine foarte bine stăpânite generația Y în timp va înlocui total generația X în activitate. 
Activitatea lor nu va dura mai mult de 10-15 ani pentru că din urmă vine generația Z . 
Cu toate că nu este foarte bine cunoscută acesta generație se știe că sunt mult mai bine pregătiți în limbi străine și calculatoare și au deja experiențe profesionale înainte de a avea un loc de muncă. Se plictisesc mult mai repede decât generația Y.
Există în istoria omenirii un concept potrivit căruia după o perioada de înflorire economică, socială , culturală urmează secole de întuneric.
Degenerarea socială a omului poate duce la o perioada de întuneric. 
În Biblie se vorbește despre Sodoma și Gomora ca exemplu al căderii omului. 
Există binecunoscută expresie  lui Malraux :Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuito

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați. Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci. Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita. Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme.  Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.

Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un st

Uneori îmi vine

Uneori îmi vine sa ies din plămada de pământ Să fiu un foc ce se înalță spre nori  Zburând cu aripi de înger prin văzduhul infinit Să mă întorc într-o ploaie roditoare peste holde Sunt un călător nestatornic pe drumurile mele Veșnic la răscruce de lumi Drumul a ajuns sa-mi meargă pe urme Prin locuri pe care nu le știe  Astăzi am cules un nuc stingher Care și-a găsit firav un loc lângă casa mea Ne-am făcut frați de seva Şi ne-am iubit ca doi îndrăgostiți