Treceți la conținutul principal

Simona Halep -victima unei conjuncturi

Simona Halep a apărut în prim-planul viețîi noastre sociale de vreo câteva luni. Eu personal am auzit de ea prima oară după ce a câștigat turneul din Qatar de la Doha. Apoi s-a accidentat la Dubai și a început nebunia. Toată lumea este extaziată de micuța tenismenă. Obisnuisc să ascult Radio România Actualități, un radio public decent. În ultima perioada însă se exagerează într-un mod paranoic cu prezentarea minunii de la marginea marii, Simona Halep. Paranoia asta îmi aduce aminte de epoca Ceaușescu în care era luat câte un sportiv și se făcea din imaginea lui o imagine a perfecțiunii și în special se justifica mitul poporului extraordinar. Prin performanțele în sport se justifică naționalismul comunismului românesc. Oamenii care au comentat pe vremea lui Ceaușescu sportul românesc au modelat discipoli care păstrează linia.În realitate performanțele sportului românesc din vremea național comunismului practicat de Ceaușescu sunt legate de dorința dictatorului de a vinde o imagine deformată despre realitățile din societatea de atunci. Sportivii care practicau sporturi de performanță erau atent monitorizați și sprijiniți.
Simona Halep a ajuns în poziția de a fi a două în clasamentul mondial al tenismenelor din lume prin eforturi propri. Statul nu a ajută-o deloc cum dealtfel nici alte jucătoare nu sunt ajutate de țările lor de origine. Până la urmă tenisul este un sport individual care ține de fiecare jucător în parte. În schimb peste această performanță de conjunctură a Simonei Halep s-a suprapus aparatul de propagandă comunistă care a rămas vigilent și eficace. În felul acesta Simona a devenit jucatoarea de tenis cea mai mediatizată în România. A devenit o modă. Reacțiile sunt bombastice și deplasate prin ridicolul lor. Simona este pusă alături de mari jucători de tenis care sunt consacrați în sportul asta de ani de zile. Este la modă să o lauzi pe Simona, să-i dai like-uri să mergi la meciurile ei de tenis. Ridicolul situației constă în faptul că pe lângă faptul că fataasta este extrem de limitată, un vocabular sărac ca al oricărui sportiv de performanță în fond, nu are nici valoare pe care o reclamă publicitatea de care se bucură. Suntem exact în situația lui Bute care a reușit să ajungă campion mondial și care după aceia a angajat câteva meciuri ușoare. În momentul în care s-a întâlnit cu primul pugilist cu adevărat de valoare a fost spulberat pur și simplu. A fost atât de mult afectat încât de atunci nu reușește să-și revină. Iar eu cred că nu este foarte departe Simona având în vedere piedestalul pe care a fost artificial ridicată.
Să facem câteva constatri de bun simt. Simona Halep a ajuns să ocupe acest loc doi fără să câștige nici un turneu de Mare Slam. Simona Halep a participat la tot felul de turnee mărunte(Sofia, București, ) cu premii de 10.000 de USD, turnee care nu se află pe agenda marilor jucătoare de tenis din lume. Simona Halep are mari probleme în momentul în care întâlnește jucătoare de tenis din primele 100. A reușit de obicei să câștige turnee mici de tenis jucând pe culoare favorabile sau beneficiind de faptul că anumite jucătoare importante au fost eliminate ori s-au accidentat în timpul turneului. În general ascensiunea Simonei Halep s-a bazat pe conjunctura. În mometul în care a întâlnit-o pe Maria Sharapova a fost învinsă fără drept de apel. De cinci ori. Numai anul asta de trei ori. Iar Maria Sharapova este pe locul 6-7 în lume. Propagandă asta de frustrați comuniști găseste în fiecare înfrângere a Simonei explicațîi ce țîn de arbitraj sau de jucatoarea care a învins-o. Exact aceleași explicații ca pe vremea lui Ceausecu când trebuia să comenteze un meci de fotbal în care echipele noastre erau învinse. Noi niciodată nu aveam o vină în pregătirea noastră, tot timpul alții erau de vină. Și se pare că asta a devenit practică națională.
Simona Halep se găsește deja în cădere liberă. Mai devreme sau mai târziu trebuie să întâlnească jucătoare de tenis adevărate. Atunci vom vedea exact valoarea Simonei. Din păcate propaganda deșănțată nu îi face decât rău. Inclusiv atitudine ei de a se complace în confortul laudelor libidinoase. Am observat că deja pierde din ce în ce mai multe partide și rade din ce în ce mai mult. Seriozitatea aia de la început, când părea o jucătoare speriată dar seriosă și concentrată a dispărut.
Prevăd că în momentul în care va trebui să se confrunte cu jucătoare de tenis profesioniste de valoare va cunoaște gustul amar al înfrângerii. Și probabil că toate meciurile pierdute încet, încet o vor afecta psihic ajungând să înțeleagă și ea că toate onorurile primite au fost efemere și fără substanță.
Am auzit că facultatea de Educație Fizică și Sport din Constanța i-a oferit deja un post de profesor în cadrul Facultății după înfrângerea din turneul de la Roland-Garros. Atunci pentru Maria Sharapova care are 5 turnee de Grand Slam câștigate, sau Serena Williams care are 30 de turnee câștigate(15 la simplu, 13 la dublu și 2 la dublu mixt), sau Venus Williams cu 20 de turnee de Grand Slam câștigate etc, ce posturi avem? Noi facem din înfrângeri victorii încercând să ne menținem în mod fals moralul. Dacă nu reușim să fim critici și să ne evaluăm corect situația niciodată nu vom evolua. Nu vom progresa.Nu știu de ce , îmi vine în minte , ceea ce Brâncuși a spus la întoarcerea sa în România.
Când am plecat v-am lăsat săraci și proști , acum când m-am întors v-am găsit și mai săraci și mai proști.

Oare asta să ne caracterizeze?
    

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuito

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați. Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci. Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita. Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme.  Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.

Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un st

Uneori îmi vine

Uneori îmi vine sa ies din plămada de pământ Să fiu un foc ce se înalță spre nori  Zburând cu aripi de înger prin văzduhul infinit Să mă întorc într-o ploaie roditoare peste holde Sunt un călător nestatornic pe drumurile mele Veșnic la răscruce de lumi Drumul a ajuns sa-mi meargă pe urme Prin locuri pe care nu le știe  Astăzi am cules un nuc stingher Care și-a găsit firav un loc lângă casa mea Ne-am făcut frați de seva Şi ne-am iubit ca doi îndrăgostiți