Treceți la conținutul principal

Simona Halep -victima unei conjuncturi

Simona Halep a aparut in prim-planul vietii noastre sociale de vreo cateva luni. Eu personal am auzit de ea prima oara dupa ce a castigat turneul din Qatar de la Doha. Apoi s-a accidentat la Dubai si a inceput nebunia. Toata lumea este extaziata de micuta tenismena. Eu obisnuisc sa ascult Radio Romania Actualitati, un radio public decent. In ultima perioada insa se exagereaza intr-un mod paranoic cu prezentarea minunii de la marginea marii, Simona Halep. Paranoia asta imi aduce aminte de epoca Ceausescu in care era luat cate un sportiv si se facea din imagianea lui o imagine a perfectiunii si in special se justifica mitul poporului extraordinar. Prin performantele in sport se justifica nationalismul comunismului romanesc. Oamenii care au comentat pe vremea lui Ceausescu sportul romanesc au modelat discipoli care pastreaza linia.In realitate performantele sportului romanesc din vremea national comunismului practicat de Ceausescu sunt legate de dorinta dictatorului de a vinde o imagine deformata despre realitatile din societatea de atunci. Sportivii care practicau sporturi de performanta erau atent monitorizati si sprijiniti.
Simona Halep a ajuns in pozitia de a fi a doua in clasamentul mondial al tenismenelor din lume prin eforturi propri. Statul nu a ajuta-o deloc cum dealtfel nici alte jucatoare nu sunt ajutate de tarile lor de origine. Pana la urma tenisul este un sport individual care tine de fiecare jucator in parte. In schimb peste aceasta performanta de conjunctura a Simonei Halep s-a suprapus aparatul de propaganda comunista care a ramas vigilent si eficace. In felul acesta Simona a devenit jucatoarea de tenis cea mai mediatizata in Romania. A devenit o moda. Reactile sunt bombastice si deplasate prin ridicolul lor. Simona este pusa alaturi de mari jucatori de tenis care sunt conscrati in sportul asta de ani de zile. Este la moda sa o lauzi pe Simona, sa-i dai like-uri sa mergi la meciurile ei de tenis. Ridicolul situatiei consta in faptul ca pe langa faptul ca fata asta este extrem de limitata, un vocabular sarac ca al oricarui sportiv de performanta in fond, nu are nici valoare pe care o reclama publicitatea de care se bucura. Suntem exact in situatia lui Bute care a reusit sa ajunga compion mondial si care dupa aceia a angajat cateva meciuri usoare. In momentul in care s-a intalnit cu primul pugilist cu adevarat de valoare a fost spulberat pur si simplu. A fost atat de mult afectat incat de atunci nu reuseste sa-si mai revina. Iar eu cred ca nu este foarte departe Simona avand in vedere piedestalul pe care a fost artificial ridicata.
Sa facem cateva constatri de bun simt. Simona Halep a ajuns sa ocupe acest loc doi fara sa castige nici un turneu de Mare Slam. Simona Halep a participat la tot felul de turnee marunte(Sofia, Bucuresti, ) cu premii de 10.000 de USD, turnee care nu se afla pe agenda marilor jucatoare de tenis din lume. Simona Halep are mari probleme in momentul in care intalneste jucatoare de tenis din primele 100. A reusit de obicei sa castige turnee mici de tenis jucand pe culoare favorabile sau beneficiind de faptul ca anumite jucatoare importante au fost eliminate sau s-au accidentat in timpul turneului. In general ascensiunea Simonei Halep s-a bazat pe conjuncura. In mometul in care a intalnit-o pe Maria Sharapova a fost invinsa fara drept de apel. De cinci ori. Numai anul asta de trei ori. Iar Maria Sharapova este pe locul 6-7 in lume. Propaganda asta de frustrati comunisti care gasesc in fiecare infrangere a Simonei explicatii ce tin de arbitraj sau de jucatoarea care a invins-o. Exact aceleasi explicatii ca pe vremea lui Ceausecu cand trebuia sa comenteze un meci de fotbal in care echipele noastre erau invinse. Noi niciodata nu gaseam o vina in pregatirea noastra, tot timpul altii erau de vina. Si se pare ca asta a devenit practica nationala.
Simona Halep se gaseste deja in cadere libera. Mai devreme sau mai tarziu trebuie sa intalneasca jucatoare de tenis adevarate. Atunci vom vedea exact valoarea Simonei. Din pacate propaganda asta desantata nu ii face decat rau. Inclusiv atitudine ei de a se complace in confortul laudelor libidinoase. Am observat ca deja pierde din ce in ce mai multe partide si rade din ce in ce mai mult. Seriozitatea aia de la inceput, cand parea o jucatoare speriata dar seriosa si concentrata a disparut.
Prevad ca in momentul in care va trebui sa se confrunte cu jucatoare de tenis profesioniste de valoare va cunoaste gustul amar al infrangerii. Si probabil ca toate meciurile pierdute incet, incet o vor afecta psihic ajungand sa inteleaga si ea ca toate onorurile primite au fost efemere si fara substanta.
Am auzit ca facultatea de Educatie Fizica si Sport din Constanta i-a oferit deja un post de profesor in cadrul Facultatii dupa infrangerea din turneul de la Roland-Garros. Atunci pentru Maria Sharapova care are 5 turnee de Grand Slam castigate, sau Serena Williams care are 30 de turnee castigate(15 la simplu, 13 la dublu si 2 la dublu mixt), sau Venus Williams cu 20 de turnee de Grand Slam castigate etc, ce posturi avem? Noi facem din infrangeri victorii incercand sa ne mentinem in mod fals moralul. Daca nu reusim sa fim critici si sa ne evaluam corect situatia niciodata nu vom evolua. Nu vom progresa.Nu stiu de ce , imi vine in minte , ceea ce Brancusi a spus la intoarcerea sa in Romania.
Cand am plecat v-am lasat saraci si prosti , acum cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti.

Oare asta sa ne caracterizeze?
    

Postări populare de pe acest blog

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica


Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet de c…

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați.
Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci.
Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita.
Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme. Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.


Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un studiu pe…

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuitorii. Din capul lo…

Generația asasinilor cu sânge rece,

articol publicat pe republica și jurnalul Bucureștiului

Totul a început de la o discuție pe care am avut-o cu soția mea după ce a fost la o conferință a lui Jacques Salome. Mi-a povestit ca percepția mea despre deteriorarea moralei este una corecta dar și universala. Adica degradarea asta sociala nu are loc numai în România, ea se observa inclusiv în tarile dezvoltate, sau mai ales acolo. Cu toate ca în occident nu exista probleme materiale ca în  tarile  est-europene, cu toate ca ei nu au un trecut comunist, degradarea relațiilor interumane a căpătat o accelerație îngrijorătoare. Jacques Salome ne propune un exercițiu practic și instructiv, sa ne inventariem toți cunoscuții care ar veni sa depună o mărturie într-un proces în favoarea noastră și câți ar veni sa depună o mărturie împotriva noastră. Câți ne-ar recunoște calitățile și câți ne-ar denunța defectele. Câți ne-ar lauda și câți ne-ar critica. O sa observam ca foarte putini ar fi dispuși sa ne vadă calitățile și foarte mulți ne…