Treceți la conținutul principal

Religia, opiumul popoarelor

O definitie. Religia este instrumentul prin care cei care conduc popoarele reusesc sa stapaneasca oamenii prin promisiunea unui Paradis dupa Sfarsitul Lumii.Adica indura astazi ca sa-ti fie bine in viata de apoi. Religia ofera iluzia unei vieti fericite insa dupa moarte. In viata asta trebuie sa fim cat se poate de ascultatori si docili, lipsiti de dorinte si nazuinte.
Pe drumul desavarsirii spirituale, pregatirea pentru judecata din viata de apoi, omului ii sunt date incercari. Incercarile au rolul de a slefui sufletul omului si de al scoate la lumina ca pe un diamant. In felul acesta drept credinciosul nu trebuie sa cerceteze adevarurile axiomatice emise de Biserica. Crede si nu cerceta.
Eu cred in existenta lui Dumnezeu dar nu inteleg cum a putut sa ne trimita o asemenea institutie pe cap cum este Biserica. Biserica care in numele religiei jefuieste saracii si ii imbogateste pe preoti. Ca au si ei nevoile lor.
Apoi vesnica amenintare cu Apocalipsa si Iadul ca si cum suntem niste copii pe care trebuie sa-i sperii bine ca sa nu iasa din casa si sa mearga la culcare. Am vazut preoti batrani care  prorocesc Sfarsitul Lumii pentru ca lumea si-a pierdut credinta. Vom arde in focurile Iadului, ne vor fierbe in cazane de smoala, si va fi noapte fara de zi. Asta pentru ca Dumnezeu ne iubeste.
Care este diferenta intre jihadismul islamic si fundamentalismul ortodox? Oricine incearca sa emita o alta parere in legatura cu Biserica Ortodoxa, de exemplu daca constati cu multa decenta ca aceasta institutie este extrem de bogata, ca nu respecta nici o lege in tara asta,etc, vor sari o seama de teologi si laici gata sa te linseze. In Romania in care 90% din populatie se declara de confesiune ortodoxa, Biserica, in special cea ortodoxa, exercita un control de monopol asupra constiintei umane. In scoala copiii nostri invata istoria religiei ortodoxe, biserica controleaza cu atentie ce invata copiii nostri fara ca noi sa putem face mare lucru. Biserica controleaza fonduri financiare masive. Nu vad deloc legatura intre toate acestea si Biblie sau Dumnezeu.
Stim deja din istorie ca pentru religie s-au pornit razboaie indelungate si sangeroase, tot religia este cea care a facut sa se omoare cetateni ai acelorasi popoare, copii cu parinti, frati si surori. Si asta in numele lui Dumnezeu care doreste armonie, dragoste, iubire si intelegere.
Deci, este religia opiumul popoarelor asa cum spunea Marx?

Postări populare de pe acest blog

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica


Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet de c…

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați.
Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci.
Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita.
Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme. Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.


Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un studiu pe…

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuitorii. Din capul lo…

Generația asasinilor cu sânge rece,

articol publicat pe republica și jurnalul Bucureștiului

Totul a început de la o discuție pe care am avut-o cu soția mea după ce a fost la o conferință a lui Jacques Salome. Mi-a povestit ca percepția mea despre deteriorarea moralei este una corecta dar și universala. Adica degradarea asta sociala nu are loc numai în România, ea se observa inclusiv în tarile dezvoltate, sau mai ales acolo. Cu toate ca în occident nu exista probleme materiale ca în  tarile  est-europene, cu toate ca ei nu au un trecut comunist, degradarea relațiilor interumane a căpătat o accelerație îngrijorătoare. Jacques Salome ne propune un exercițiu practic și instructiv, sa ne inventariem toți cunoscuții care ar veni sa depună o mărturie într-un proces în favoarea noastră și câți ar veni sa depună o mărturie împotriva noastră. Câți ne-ar recunoște calitățile și câți ne-ar denunța defectele. Câți ne-ar lauda și câți ne-ar critica. O sa observam ca foarte putini ar fi dispuși sa ne vadă calitățile și foarte mulți ne…