Treceți la conținutul principal

Când te duci cu sacul la pomul lăudat,


      Căldură mare monșer cum ar spune Caragiale. Pe căldura asta ar merge o bălăceala, chiar și la ștrand în lipsa de alte perspective. Asa am gândit în weekend trecut și am hotărât împreună cu nevasta-mea sa merge la cel mai grozav ștrand din Drumul Taberei. Bănuiam ca o sa fie ceva aglomerație dar m-am bazat și pe faptul ca e ziua finalei și probabil ca oamenii mai stau prin casele lor sa vadă meciul, nu ca mine.
           Calculul meu a fost absolut greșit. La stradul asta nu exista noțiunea de capacitate, adică aici câți vin atâția intra. Ca au loc sau n-au loc asta nu mai e problema lor. Pana la urma poți sa plătești, intri, vezi ca n-ai loc și pleci acasă. Noi ne-am încăpățânat sa rămânem și sa ne sporim stresul unei zile liniștite de duminica. Am dat vreo doua ture, nici un șezlong liber, toate scaunele de la barul din mijlocul stradului ocupate, toate mesele arhipline, nu era loc nici sa treci pe drumurile de acces. Am găsit într-un fund de poieniță, lângă gardul pe care îl săream când eram copil sa intru fără bilet, într-o zona in care nici bazinele nu le mai vedeam, pe un pat de corcodușe coapte și căzute prin iarba, niște sezlonguri aruncate în dezordine. Greu de găsit un șezlong mai curat, toate erau ori pline de corcodușe storcite ori pur și simplu stricate. Am găsit unul, un pic mai curat și relativ stabil, l-am așezat lângă un pom, am pus prosoapele peste el și asta e după-amiaza noastră de duminica. Cum ar spune cineva doi pe un balansoar. Eu am mers sa ma orientez ce se întâmplă, mai ales ca nu aveam pe ce sa stau. Coada la mici, coada la bere, la bar o îmbulzeală absolut descurajatoare. Am văzut niște indivizi cu pizza la cutie, m-am gândit ca trebuie sa fie undeva un loc în care se vinde. Am găsit un fel de cantina gen împinge tava în care se vindeau , ciorbe, chiftele, fasole bătută laolaltă cu pizza pe care o plăteai urmând sa aștepți o jumătate de ora sa vi sa o recuperezi. Un mic haos. La bere servesc niște tineri care cred ca sunt în prima lor zi de lucru, nu știu sa schimbe butoiale, vin niște neni mai dibaci, ii cearta, discuta, se dau mari, oricum aștept o grămadă sa iau o bere scumpa și proasta.
            Am lăsat berea în custodia nevesti-mii iar eu m-am dus sa fac o baie. In mod paradoxal, apa nu era murdara, era rece dar nu era murdara. Nevasta-mea nu are încredere și ca urmare nu face baie, defapt ea ea aproape îmbrăcată de plecare. Ma întâlnesc cu un fost coleg de gimnaziu la barul din mijlocul ștrandului, un bar circular în aer liber. Ii povestesc cât de greu am găsit un loc și el îmi spune ca locul lui e pe scaunul ala de la bar, scaun pe care nu-l părăsește sub nici o forma ca-l pierde. Norocul nostru a venit tot de la fotbal, pe măsură ce se apropie ora de începere a meciului oamenii pleacă. Ochesc doua sezlonguri mai bine plasate de unde macar vedem bazinele și ne mutam. Prosoapele déjà le-am murdărit de la corcodușele storcite. Ma duc sa-mi încerc norocul la pizza, am bafta nu e nimeni. Cu toate ca nu e nimeni băiatul ala puber care încasează banii nu ma servește pentru ca tocmai s-a angrenat într-o discuție cu un coleg pe care nu pot sa o întrerup. In final ii spun ce vreau, plătesc, ma duc la cei care confecționează pizza care ma expediază rapid, peste o jumătate de ora. Păstrasem berea aia pentru pizza dar e clar ca s-a încălzit, măcar apa e rece. Prețurile sunt mari, prețuri pe care le-am plătit in Mamaia sau  Centru Vechi, pana la urma asta ar fi trebuit sa fie un ștrand de cartier, popular. Pe vremea când veneam eu aici sa învăț sa înot la cursuri organizate, cred ca aveam vreo noua ani, nu era asa multa lume si nu era asa scump.
           In bazine nu se poate înota, e multa lume, trebuie sa te ferești sa nu-ți sară cineva în cap sau sa te plesnească vreun insistent după înot. Tot timpul sunt unii care indiferent de situație ei vor sa-si facă programul, respectiv sa înoate într-o mare de oameni. Sunt exact ca bicicliștii aia care se dau prin parc când practic nu e loc sa arunci un ac. Oameni care au capul tare.
Intre timp s-au eliberat bine locurile de pe sezlonguri, am ajuns în felul asta pe rândul al doilea. Mi-am luat și pizza, am băut berea calda, a început și finala, am pierdut prima repriza.
Am ajuns acasă tocmai când începea a doua repriza, Franța conducea cu 2-1. Marchează frumos Pogba si Mbappe.
            Nimic nu mai e cum a fost odată, ștrandul , berea, apa și nici măcar francezii nu mai sunt cum erau odată. 

Fotografia postată de Nucu Morar.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuito

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați. Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci. Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita. Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme.  Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.

Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un st

Uneori îmi vine

Uneori îmi vine sa ies din plămada de pământ Să fiu un foc ce se înalță spre nori  Zburând cu aripi de înger prin văzduhul infinit Să mă întorc într-o ploaie roditoare peste holde Sunt un călător nestatornic pe drumurile mele Veșnic la răscruce de lumi Drumul a ajuns sa-mi meargă pe urme Prin locuri pe care nu le știe  Astăzi am cules un nuc stingher Care și-a găsit firav un loc lângă casa mea Ne-am făcut frați de seva Şi ne-am iubit ca doi îndrăgostiți