Treceți la conținutul principal

Haita de șacali sau când ești ultima jigodie din menajerie,

articol publicat pe jurnalul Bucureștiului

Nivelul moral al societății a scăzut într-un mod dramatic și auto-distructiv. Morala pune ordine în societate. Conform moralei știm ce putem face și ce nu putem face. Într-o societate lipsita de morala domnește haosul și groaza. In haos nu se poate construi nimic. Iar cum se spune din nimic nu iese nimic.
Minciuna, impostura, cearta și scandalul, incompetenta, prostituția, hoția, escrocheria, lipsa de interes, sunt doar câteva din valorile societății de astăzi. Nu mai avem nici un fel de valori universal recunoscute pe care sa le respectam. Tot ce clădim ziua se naruie noaptea ca în mitul meșterului Manole și nu avem o Ana pe care sa o sacrificam la baza construcției noastre sociale. Am ieșit din comunism ca niște nebuni din ospiciu, am dat foc la casa de nebuni și am început sa ne purtam precum animalele sălbatice din pădure. Tot ce a fost înainte e dărâmat iar în loc nu am pus nimic. Si vorbesc în special de valori morale.
Se promovează agresivitatea, lipsa de scrupule, îmbogățirea pe orice cai, desensibilizarea fata de orice apartenență la un grup, familie, colegi, prieteni. Se poarta loviturile mârșave și lase de cuțit aplicat în spate. Ucigașii frustrați și disperați vin din întunericul nopții cu gluga pe cap, te înjunghie și dispar în neantul marelui oraș. Oamenii nu vad nimic sau se fac ca nu au văzut nimic. Peste toate acestea bântuie sărăcia adânca ca un duh al morții peste un cimitir plin cu morți încă vi.
Vrei sa faci ceva, vrei sa schimbi, vrei sa prosperi prin munca cinstita, imediat vor sari vecinii tai, prietenii tai , familia ta, colegii tai sa te jefuiască, sa te distrugă, sa-ți ia tot ce ai. Apoi urmează o liniște de mormânt.
Sar copii la părinti și la bunici sa le taie gatul, prietenii vechi își dau cu parul în cap, frații se bat ca nebunii pentru o firimitura de pâine, soțul cu soția își pun otrava în mâncare, o societate scelerata cuprinsa de nebunia banului.
Toate valorile moștenite din vechime despre o morala minima în societate astăzi sunt combătute, considerate comuniste sau învechite, nu mai sunt cunoscute sau respectate de nimeni. Tinerii vor ca bătrânii sa dispara pur și simplu ca și cum n-au existat vreodată grăbiți sa se mute în casele lor, patronii vor sa-i exploateze nemilos pe angajați, iar angajații ii fura vârtos de fiecare data când au ocazia.
Femeile au ajuns curvele Europei iar bărbații tălharii mapamondului. Cerșetoria violenta a devenit meseria de baza a romanilor risipiți prin toate colțurile lumii. Ne dezintegram ca națiune supraviețuind undeva în regnul animal.
Sunt o haita de șacali înfometați, slabi, fricoși, vicleni, și fără scrupule. Așteaptă sa cada un animal mare sub colții lupilor fioroși ca apoi sa mănânce hoitul acestuia. Când unul dintre șacali are o bucata de carne mai mare în gura ceilalți sar toți pe el. Când unul dintre șacali e rănit sau ajunge bătrân copiii, prietenii și colegii lui îl ucid și il mănâncă fără mila mănați de foame. Aleargă și dorm împreună însa sunt gata sa se atace și sa se omoare imediat intre ei. Șacalii nu vânează niciodată , sunt lași, mănâncă ce rămâne de la masa altuia.  Trăiesc în haita dar numai din teama.
Comportamentul asta face parte din filonul principal al fibrei noastre. Toti cei care au interacționat cu noi ne-au caracterizat ca puturoși, vicleni, primitivi, isteți cât sa profitam de o situație favorabila. Am citit cronici ale călătorilor străini din anii 1800 care ne găseau într-o sărăcie lucie. Timpul a trecut dar sărăcia a rămas. Si ca orice popor sărac noi suntem credincioși. Suntem credincioși nu din evlavie, suntem credincioși pentru ca nu respectam nici o morala creștină și avem multe păcate.
Păstrăm tradiții primitive complet inutile, ne lăudăm și vorbim foarte mult iar la fapte suntem mici. Ne mândrim cu o descendenta aproximativa din daci de parca civilizația dacă a fost buricul pământului. Uitam ca dacii nu au avut scriere, nu au avut o limba, iar civilizația lor ne-a rămas complet necunoscuta tocmai pentru ca a fost o civilizație inferioara și rudimentara.
Ne place sa criticam și sa radem de alții când noi suntem ultimii oameni de pe pământ, criticam dar nu vrem sa fim criticați, ne rățoim la alții dar la bătaie suntem primii care fug. Nu ne place sa aflam adevărul, noi când pierdem dam vina pe alții, când câștigăm ne umflam în pene. Vrem sa fim respectați dar nu respectam pe nimeni, vrem sa avem dar nu muncim. Trăim din uneltiri și bârfa ieftina dusa la rang de ordine sociala. Nu apreciem pe cei care fac  eforturi, pe cei care ne ajuta, pe cei care gândesc altfel decât noi.
Cum sa educi o generație care nu are nici un fel de valori, singura valoare a lor este facebook-ul unde se afișează în mod poleit o realitate mincinoasa. Nu avem câteva principii simple și fundamentale, nu avem câteva personalități unanim recunoscute asupra cărora sa nu existe dispute. Junii de astăzi detesta munca cinstita, aleargă după câștiguri mari în scurt timp, nu au scrupule când acționează, jefuiesc,escrochează,mint,fura. Nu înțeleg deloc ca atunci când iți construiești viata trebuie sa o faci cu onoare, cinste și demnitate.  
Sa fim serioși, când trăiești într-o haita de șacali nu poți pretinde ca ești regele junglei. 

https://www.youtube.com/watch?v=1WO-e0D8K74 
        

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuito

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați. Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci. Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita. Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme.  Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.

Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un st

Uneori îmi vine

Uneori îmi vine sa ies din plămada de pământ Să fiu un foc ce se înalță spre nori  Zburând cu aripi de înger prin văzduhul infinit Să mă întorc într-o ploaie roditoare peste holde Sunt un călător nestatornic pe drumurile mele Veșnic la răscruce de lumi Drumul a ajuns sa-mi meargă pe urme Prin locuri pe care nu le știe  Astăzi am cules un nuc stingher Care și-a găsit firav un loc lângă casa mea Ne-am făcut frați de seva Şi ne-am iubit ca doi îndrăgostiți