Treceți la conținutul principal

Despre manipulare

‘’Odată ce ai scăpat de integritate restu-i floare la ureche’’ spunea celebrul JR din serialul atât de popular în comunism Dallas. Foarte mulți romani s-au uitat la vremea respectiva la acest serial, mulți dintre ei au ajuns sa-l admire pe JR pentru faptul ca era un descurcăreț și ieșea întotdeauna bazma curata din toate buclucurile pe care le genera.
Dupa revoluție în societatea romanesca s-a iscat un soi de sminteala generala cu unicul scop al oamenilor de a acumula cât mai multa avere prin orice mijloace. Practic am învățat ca în capitalism nu este interzisa nici un fel de lovitura, nici măcar loviturile sub centura. In felul asta au apărut puzderie de manipulatori, oameni care încearcă sa-i controleze pe cei din jurul lor cu scopul de ai face sa facă sau sa nu facă ceva în interesul lor. In cele mai multe cazuri este vorba de câștiguri materiale evidente.
In literatura de specialitate se vorbește și despre manipularea pozitiva ca răspuns la întrebarea cât de etica este manipularea. Eu consider ca în mod clar manipularea este o agresiune negativa asupra individului chiar și în cazul în care manipulatorul dorește sa-i facă un bine victimei sale, un bine făcut cu forța. Oricum cazurile astea de făcut bine prin manipulare sunt cazuri rare și nu necesita o atenție sporita.
Manipulatorii sunt persoane fără empatie pentru cei din jurul lor, dezvolta un profund dezinteres pentru suferințele oamenilor. Manipulatorii sunt psihopați bine adaptați la societatea isterica de astăzi. In spatele acțiunii de manipulare se afla întotdeauna un interes concret, de cele mai multe unul material. Victimele manipulatorilor ajung sa facă lucruri în defavoarea lor, lucruri grave, sa divorțeze, sa-și vândă casa, sa-și cheltuie economiile, sa facă fapte ilegale. O alta caracteristica a manipulatorului este aceia ca după ce își atinge scopul, cu toate ca era cel mai apropiat prieten, ruda,coleg, renunța imediat și dispare fără sa manifeste nici cel mai mic regret.
Acțiunea de manipulare are la baza dorința agresiva a psihopatului de a manipula și slăbiciunile manifestate de victima lui. Victima poate suferi de o stima de sine scăzută, de o inadaptabilitate sociala, de timiditate, de imposibilitatea de a spune Nu. Acțiunea manipulatorului are la baza mai multe tehnici, el întâi studiază victima și ii stabilește vulnerabilitățile. Apoi printr-un aparent interes fata de victima ii arata acesteia o empatie. Manipulatorul se poate erija într-un mare specialist în problemele vieții, in toate problemele. El poate rezolva orice, oricând, oriunde. El este atotștiutor. Devine cel mai bun prieten al victimei, se interesează de problemele lui, îl sfătuiește inițial dezinteresat ca sa atingă un nivel suficient de încredere. Pentru a căpăta încrederea victimei manipulatorul recurge inclusiv la seducerea acestuia. Fiind personalități patologice manipulatorii au adesea și personalitate bipolara, pot fi veseli și distractivi și apoi sa treacă imediat la isterie și amenințări cu scopul de a intimida victima sau pot sa joace apoi rolul de victime plângăcioase. Ei nu își asuma niciodată răspunderea pentru ceea ce fac, arunca tot timpul vinovăția asupra altora sau chiar asupra victimei. Învinovățirea victimei face parte tot din arsenalul manipulatorului pentru ai creea acesteia o stare de neîncredere în sine și de abandon în fata manipulatorului. Victimele ajung adesea în situația de a nu crede ca se poate întâmpla asa ceva, ele judeca prin prisma propriilor valori neînțelegând ca nu toți oamenii sunt onești.  
Manipulatorul încearcă sa izoleze victima fata de societate pentru a nu fi prevenit asupra situației în care ajunge. Cu toate astea manipularea apare chiar și în familie, intre soți, intre părinti și copii, intre frați, manipularea apare intre rude, la servici, intre asa-ziși prieteni.
Pentru ași verifica intrarea în control asupra victimei manipulatorul generează cateva acțiuni inofensive prin care verifica puterea sa de manipulare. In momentul in care victima răspunde pozitiv la manipulare atunci manipulatorul pune la cale mișcarea prin care il face pe cel manipulat sa ia decizii care nu-i sunt lui favorabile însa care ii produc manipulatorului un câștig. Pentru ca în esență asta este scopul major dar și pericolul distructiv al manipulării. Uneori interesul material al manipulatorului se poate întinde pe o perioada mai mare de timp, sa spunem ca manipulatorul încasează salariul victimei care lucrează o lunga perioada în străinătate. Alteori interesul material se realizează printr-o singura acțiune, se vine o proprietate și se încasează banii de către manipulator.

Trebuie sa reamintesc încă odată ca manipulatorul nu are scrupule, nu are sentimente de mila pentru victima sa, nu are înțelegere. Manipulatorul este dur și fără sentimente exact ca un psihopat.
Odată realizat mobilul acțiunii de manipulare urmează abandonarea victimei. De obicei abia atunci victima își da seama ca a fost obiectul unei manipulări, pentru ca abandonarea se face repede și fără resentimente. Manipulatorul trece la următoarea sa victima.    
Manipulatorii nu au caracter sau onoare, ei mint, fac promisiuni fără acoperire, generează conflicte intre oameni care s-au înțeles foarte bine toata viata, șantajează inclusiv emoțional, iar odată ajunși la interesul lor dispar fără urma.
Am scris aceste rânduri pentru eu însumi am fost victima a manipulării sau a tentativelor de manipulare. Învățați sa spuneți Nu, este foarte important, iar în momentul în care cineva va sfătuiește sa faceți ceva anume puneți-va întrebarea simpla, mie la ce îmi folosește acesta acțiune defapt.

Manipularea din societatea de astăzi este mai rea decât cancerul. 

 Imagini pentru Manipulare

Postări populare de pe acest blog

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica


Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet de c…

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați.
Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci.
Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita.
Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme. Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.


Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un studiu pe…

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuitorii. Din capul lo…

Generația asasinilor cu sânge rece,

articol publicat pe republica și jurnalul Bucureștiului

Totul a început de la o discuție pe care am avut-o cu soția mea după ce a fost la o conferință a lui Jacques Salome. Mi-a povestit ca percepția mea despre deteriorarea moralei este una corecta dar și universala. Adica degradarea asta sociala nu are loc numai în România, ea se observa inclusiv în tarile dezvoltate, sau mai ales acolo. Cu toate ca în occident nu exista probleme materiale ca în  tarile  est-europene, cu toate ca ei nu au un trecut comunist, degradarea relațiilor interumane a căpătat o accelerație îngrijorătoare. Jacques Salome ne propune un exercițiu practic și instructiv, sa ne inventariem toți cunoscuții care ar veni sa depună o mărturie într-un proces în favoarea noastră și câți ar veni sa depună o mărturie împotriva noastră. Câți ne-ar recunoște calitățile și câți ne-ar denunța defectele. Câți ne-ar lauda și câți ne-ar critica. O sa observam ca foarte putini ar fi dispuși sa ne vadă calitățile și foarte mulți ne…