Treceți la conținutul principal

Oamenii mari de azi și intereselor lor mici

Invenția secolului, net-ul , a permis prostului satului sa se exprime liber și sa genereze curente de opinie, asa după cum remarca sarcastic Umberto Eco. Rețelele de socializare, unde utilizatorii se exprima în toata splendoarea lor, ne-au permis sa facem câteva constatări interesante. Pe facebook o poza atrage mult mai mult atenția decât un text, o fotografie cu o femeie este mult mai interesanta decât o pictura iar o femeie goala generează infinit mai multe like-uri decât o fotografie decenta a unei personalități literare. Un text de o pagina nu mai interesează pe nimeni, dacă e nevoie de asa ceva se practica la greu copierea de pe wikipedia. Generația școlarilor de astăzi nu mai citește un roman din scoarță în scoarță, se uita la film. De curând am văzut o postare pe vlogg care a adunat mii de vizualizări în care protagoniștii mâncau bomboane. Super cool. Nici de scris nu se mai scrie normal, astăzi se folosesc prescurtări ale prescurtărilor și se utilizează oricum rom-engleza. Toate proastele se fotografiază cât mai dezbrăcate sa-și facă trafic pe blog. Gibonii care băloșesc pe taste intra în transa. Marile blogguri de succes se bazează pe niște rețete care nu au nimic comun cu valoarea conținutului. Culmea e ca oamenii ăștia câștigă bani din mizeriile alea. Uratele își fac blogg sa dea sfaturi unor casnice încuiate cum sa crească copiii, cum sa-și pună varza la murat, cum sa meargă pe strada. Toate banalitățile au devenit evenimente mondene, diva X a mers la piață, Georgică a mâncat la restaurant fasole pe bat. Si oamenii chiar urmăresc asa ceva, comentează, sunt fideli, devin isterizați dacă nu primesc veștile astea de căcat. 
Toti labagiii se apuca sa-și facă blog fără sa aibă nimic interesant de spus , și pentru ca nu spun nimic scriu despre apa de ploaie și locurile de parcare. Culmea ca sunt în topurile bloggosferei, sunt citiți de mii de oameni. Exista persoane care își rup din timpul lor sa citească truisme gen Poptămaș, dacă nu o sa fie rău o sa fie bine, vara e cald iarna e frig, dacă ești îmbrăcat nu ești gol, etc. Si citesc cu mirarea prostului care a văzut pentru prima oara acesta evidenta. Multe lucruri au fost spuse mult mai bine și cu mult timp în urma însa prostul care n-a citit în viata lui decât amenzile de la RATB n-are de unde sa știe. In final sociopatii ăștia care au blogguri scot carți, carți care se vând în zeci de mii de exemplare.
Poate ca veți spune ca sunt frustrat. Recunosc, sunt frustrat, eu niciodată n-am sa pot sa ajung la performanta asta, o sa trebuiască sa ma obișnuiesc cu gândul ca voi avea trei cititori și niciodată nu voi ajunge în top. Eu nu pot sa scriu articole de genul cinci pași cum sa te distrezi cu bani putini. Pana la urma lumea bloggarilor este o oglinda a societății în care trăim, la o asemenea societate avem bloggurile pe care le meritam. 
O sa-mi spuneti ca e treaba lor, a celor care profita de conjunctura sa-și facă un ban cinstit, trăim într-o lume libera. Pe lângă faptul ca oamenii ăștia mediocri devin lideri de opinie pentru alți mediocri ei poluează in mod dramatic informația de pe net. Daca vrei sa cauți ceva cu adevărat interesant e ca și cum cauți un diamant într-o hazna urat mirositoare.
Toata achiziția omenirii în domeniu dezvoltării spirituale e anulata de somnul rațiunii care naște monștri. Din punctul asta de vedere ne afla în comuna primitiva, doua mii de ani de evoluție ne-au adus în situația în care sa ne miram de lucrurile cele mai banale. Au rămas doar nevoile de baza din piramida lui Maslow, mâncare, îmbrăcăminte, distracție ușoară, banalități plictisitoare.
Cine mai scrie astăzi carți de referință? Cine mai e interesat astăzi de spiritualitate? Lumea e grăbită sa facă bani din orice, sa facă din rahat bici care sa și pocnească.
Noua ne place sa spunem ca lumea evoluează uitând de lungile perioade întunecate din istoria omenirii. Pana la urma evoluția asta este un fenomen ciclic, după o perioada de iluminare vine un regres exact ca și coloana infinitului a lui Brâncuși care se dilata și se contracta repetabil . 
Sa fim optimiști, coloana infinitului merge totuși în sus. :)

Daca v-a plăcut articolul ma puteți urmări pe blogul meu  https://nuculus70.blogspot.ro apăsând tasta Urmăriți. Nu scriu la comanda, scriu doar când am ceva de spus.    
 Imagini pentru piramida lui maslow
   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuito

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați. Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci. Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita. Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme.  Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.

Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un st

Uneori îmi vine

Uneori îmi vine sa ies din plămada de pământ Să fiu un foc ce se înalță spre nori  Zburând cu aripi de înger prin văzduhul infinit Să mă întorc într-o ploaie roditoare peste holde Sunt un călător nestatornic pe drumurile mele Veșnic la răscruce de lumi Drumul a ajuns sa-mi meargă pe urme Prin locuri pe care nu le știe  Astăzi am cules un nuc stingher Care și-a găsit firav un loc lângă casa mea Ne-am făcut frați de seva Şi ne-am iubit ca doi îndrăgostiți