Treceți la conținutul principal

Perspectiva asupra viitorului

In ceea ce privește evoluția societății astăzi este un lucru sigur: lucrurile nu merg in direcția buna. Suntem într-o criza profunda de identitate, de perspectiva si de soluții.
Avem probleme religioase fără soluții evidente, probleme de identitate națională si globalizare mondiala. Si peste toate vine problema economiei mondiale.
Lipsa echitații sociale a ajuns sa fie focarul tuturor revoltelor. Lipsa de șanse in interiorul unei economii capitaliste fără putința de evoluție.
Meritocrația de zi  se reduce la rezultate financiare rapide obținute prin orice mijloace. Nu e nimic moral in lumea asta. Defapt imoralitatea a devenit valoarea forte din lumea asta.
Dar omenirea ar trebui sa realizeze ca dacă nu ne revoluționam profund întreg sistemul de valori vom face implozie in propria aroganta.
Din punct de vedere etic in primul rând planeta asta aparține întregii omeniri, nu numai unora, indiferent ce argumente se aduc in sensul asta. Nu s-a născut nimeni stăpân al planetei ca sa acapareze resursele ei. Ca urmare toate progresele omeniri in cea ce privește știința si capacitatea de producție aparțin tuturor oamenilor. Indiferent ca au participat, au susținut, au plătit, si-au dorit, ... sau nu acest lucru, evoluția tehnologica este un bun planetar al tuturor.
Datorita acestor progrese astăzi productivitatea este cu mult crescuta. La bunăstarea asta trebuie sa participe toată lumea. Fara nici un fel de discriminări.

In primul rând statele trebuie sa asigure un venit minim garantat pentru fiecare locuitor al planetei. Un venit minim garantat pentru orice locuitor fără discriminare, indiferent dacă are sau nu are, indiferent dacă poate sau nu poate. Fara discriminare. In felul acesta se întoarce către fiecare om bunăstarea pe care omenirea a câștigat-o datorita evoluției tehnologice. Iar venitul acesta minim garantat trebuie sa fie unul decent care sa poată oferi un trai minim oricărui om al planetei. Este foarte posibil si foarte etic sa se facă acest lucru. Surplusul de producție pe care tehnologizare l-a adus trebuie sa se întoarcă la fiecare.
Săptămâna de lucru de 4 zile.  Deja șomajul este foarte ridicat, Săptămâna de lucru de cinci zile este prea mult. Participarea oamenilor la plus producție se face si astfel. Timpul liber câștigat duce la o dezvoltare personala a fiecărui individ superioara. Calitatea fiecăruia creste si randamentul muncii creste.
Ziua de lucru de 6 ore In felul acesta se asigura un timp mai lung pentru fiecare individ in fiecare zi. Se pierde foarte mult in activitatea de transport către locul de munca. Deja mobilitatea forței de munca este  mare. In felul acesta forța de munca poate sa se deplaseze la distante mari.
Munca de acasa. Un concept deja din ce în ce mai utilizat. Eliminarea completa a transportului către locul de munca. Eliminarea costurilor cu închirierea birourilor, plata utilităților, etc. Confortul de acasă , randament in munca.
Munca nu mai reprezinta ceea ce a reprezentat in secolul trecut, cu atât mai putin in antichitate si epoca primitiva. Din ce in ce mai multa lume își dorește sa facă ceea ce ii aduce o satisfacție. La ce bun toate aceste progrese dacă ne purtam ca si pana acum in relația noastră cu munca. Daca rămânem sclavii muncii.
Daca se vor lua toate aceste măsuri sunt convins ca lumea va fi mai fericita. Si exista si resursele pentru a fi luate aceste măsuri. Pana la urma cine dorește sa moara la birou pe altarul datoriei poate sa o facă liniștit. Dar de ce sa nu dam o șansa si altor oameni sa încerce sa traiască in afara acestei lumi de paranoici corporatiști. Corporatiști dezumanizați, spălați pe creier, fără visuri,  fără poezie, lipsiți de orice fantezie.
Exista nevoie de solidaritate pentru a impune ideile astea, dar cum te poti solidariza cu cineva care crede ca merita mai mult decat tine in lumea asta pentru ca a muncit o mie de ore la birou peste orele de program si eventual si in week end. Exact ca in celebra carte, cand paranoicii merg la servici nu mai exista solidaritate.
Deja in Elvetia s-a supus la vot o initiativa privind un venit minim garantat. Oamenii se misca, lumea se misca. Capitalistii verosi au comentat ca nu se poate, fara munca nu se poate nimic, decat sa mori. Este posibil sa acumulezi averi inimaginabile in viata asta , echivalent a cat ar munci 90 % din populatia globului pamantesc, si sa spui ca ai muncit? Dar cat ai muncit mai nesimtitule? Cum ai putut acumula asa o avere?
In fotbal se platesc salarii astronomice, milioane de euro pe saptamana. Ce muncesc omuletii aia? Cum poate cineva sa câștige milioane de euro pe luna pe aceiasi planeta unde se moare de foame?
Deci argumentul asta ca trebuie sa muncim ca sa castigam este penibil. Si un african din Sudan munceste, el castiga 50 de euro pe luna. Un fotbalist sau un actor munceste si castiga 10 milioane de euro pe luna. Care e diferenta dintre cei doi? Unul munceste mai mult decat altul? Nu cred.
Este inechitate.
Fiecare dintre noi trebuie sa susțină inițiativele astea.
Pentru moment referendumul asta a picat in Elveția.
Data viitoare însă sper sa treacă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuito

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați. Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci. Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita. Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme.  Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.

Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un st

Uneori îmi vine

Uneori îmi vine sa ies din plămada de pământ Să fiu un foc ce se înalță spre nori  Zburând cu aripi de înger prin văzduhul infinit Să mă întorc într-o ploaie roditoare peste holde Sunt un călător nestatornic pe drumurile mele Veșnic la răscruce de lumi Drumul a ajuns sa-mi meargă pe urme Prin locuri pe care nu le știe  Astăzi am cules un nuc stingher Care și-a găsit firav un loc lângă casa mea Ne-am făcut frați de seva Şi ne-am iubit ca doi îndrăgostiți