Treceți la conținutul principal

Ce este defapt realitatea?

Progresul se bazează pe o serie de observații. Observațiile se fac în urmă curiozității și a întrebărilor pe care oamenii și le pun.
Dacă omul este cel mai mare observator cunoscut al universului atunci ar trebui să definim mai exact acest fenomen. Observațiile acestea se bazează în mare măsură pe simțul văzului. În acesta observăție vizuală un rol esențial este prezența luminii. Deci lumina în fond ne descoperă nouă lumea. Se pare totuși că numai 80 % din realitate intră efectiv în contact cu lumina. Restul rămâne în stare de neobservatie? Necunoscut?
În procesul acesta de observare a realității avem un observator-omul și realitatea observată sub efectul luminii. Conform dex Lumina este: Radiație sau complex de radiații electromagnetice emise de corpuri incandescente (cu sau fără flacără) sau luminescente și care impresionează ochiul omenesc; efectul acestei radiații. Deci în esență o energie care ne înfățișează realitatea. Întrebarea care se pune este următoarea; Noi toți vedem aceiași realitate? Mai ales în spectrul culorilor este relativ demonstrat că nu toate persoanele văd aceleași culori iar în general se spune despre bărbați că văd mai puține culori decât femeile. 
În descrierea noastră privind observarea realității avem un observator lumina și realitatea observată. Întrebarea pe care o pun este ce se întâmplă dacă suprimam observatorul? Care este realitatea defapt? 
Apoi mai intră în discuție și capacitatea noastră de observație. Se pare că noi, la rândul nostru, nu ne folosim decât o mică parte din creier pentru a cunoaște lumea, inclusiv pentru a face observații. 
Deci avem pe de o parte 80% din realitate care nu se vrea relevată omului din cauza faptului că nu intră în contact cu lumina și avem în același timp o capacitate redusă de observație prin folosirea unei mici părți a creierului din partea omului. În felul acesta descoperim că în esență noi avem foarte puține informații despre realitatea existența. 
În urmă unor cercetări în domeniul psihiatrie și a psihologiei s-a descoperit că la persoanele cu autism lumea se oglindește în forme total diferite față de ceilalți oameni. Autistii, de exmplu, pot vedea lumea sub formă unor cifre, a unor imagini sau a unor culori. Am citit două cărți scrise de doi autiști aspenter care aveau capacități deosebite însă care își dezvoltase un mod diferit de a observă lumea(prin imagini și prin numere sau culori).
În final putem spune că suntem o picătură în ocean. Oceanul este infinit și nemărginit. Dar dacă suntem o picătură în ocean putem spune totodată că suntem oceanul. 

Postări populare de pe acest blog

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica


Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet de c…

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați.
Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci.
Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita.
Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme. Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.


Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un studiu pe…

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuitorii. Din capul lo…

Generația asasinilor cu sânge rece,

articol publicat pe republica și jurnalul Bucureștiului

Totul a început de la o discuție pe care am avut-o cu soția mea după ce a fost la o conferință a lui Jacques Salome. Mi-a povestit ca percepția mea despre deteriorarea moralei este una corecta dar și universala. Adica degradarea asta sociala nu are loc numai în România, ea se observa inclusiv în tarile dezvoltate, sau mai ales acolo. Cu toate ca în occident nu exista probleme materiale ca în  tarile  est-europene, cu toate ca ei nu au un trecut comunist, degradarea relațiilor interumane a căpătat o accelerație îngrijorătoare. Jacques Salome ne propune un exercițiu practic și instructiv, sa ne inventariem toți cunoscuții care ar veni sa depună o mărturie într-un proces în favoarea noastră și câți ar veni sa depună o mărturie împotriva noastră. Câți ne-ar recunoște calitățile și câți ne-ar denunța defectele. Câți ne-ar lauda și câți ne-ar critica. O sa observam ca foarte putini ar fi dispuși sa ne vadă calitățile și foarte mulți ne…