Treceți la conținutul principal

Angajatii toxici

In orice organizatie mai mare exista angajati toxici, angajati dificili care prin activitatea lor aduc prejudicii. Angajatii toxici sunt cei care sunt nemultumiti in permanenta, sunt cei care comenteaza in mod negativ orice actiune a managementului. Ei sunt in permanenta intr-o atitudine pesimista si critica. Fie ca in cadrul reuniunilor oficiale afiseaza un scepticism flegmatic sau la o tigara barfesc noile masuri luate, angajatii toxici sunt intr-o ofensiva impotriva conducerii. Ei critica si sunt nemultumiti in permanenta. Nu sunt multumiti de sarcini, nu sunt multumiti de salariu, nu sunt multumiti de sefi, nu sunt multumiti de subalterni. Din punctul lor de vede se lucreaza prea mult pentru un salariu prea mic. Ei se considera foarte bine pregatiti si ocupa un post mult sub capacitatile lor.  Cu toate ca nu fac ore suplimentare, nu vin din timpul liber la serviciu si chiar au timp liber in timpul orelor de program ei considera ca lucreaza mult. Fac adesea comparatii subiective cu alti colegi de serviciu si se considera mult mai competenti si mai productivi cu toate ca in fapt lucrurile nu stau asa. Daca li se reduc sarcinile de serviciu ei vor continua sa se planga ca muncesc prea mult. Pe cealalta parte daca li se mareste salariul, intr-o prima parte vor fi multumiti, dupa care vor reincepe vechile atacuri negativiste si vor redeveni un pol de nemultumire. Solutia aceasta de a le micsora sarcinile de serviciu si de a le mari salariul nu este eficienta la ei. Vor incerca sa revolutioneze in felul lor organizatia. Vor sabota orice incercare de imbunatatire a activitatii prin opozitie la noile metode de lucru. Pot merge pana acolo incat din dorinta de a demonstra ca modul de lucru nu este eficient sa saboteze cu buna stiinta prin actiuni subversive sau pur si simplu prin omisiune. Daca constata un fapt care ar prejudicia organizatia nu il previn tocmai din dorinta de a arata slabiciunile acesteia. Se afla in permanent conflict cu seful direct , un conflict rece si subversiv. Vor specula orice greseala, orice neclaritate, orice disfunctionalitate ca sa arate slabiciunile organizatiei. Niciodata nu vor avea o initiativa de a imbunatati activitatea organizatiei, nu vor participa la eforturile colective voluntare pentru cresterea eficientei. Vor avea asemenea initiative in mod punctual numai daca li se promite un avantaj imediat si consistent.
Pornind de la acest mod de a fi si de la acesta atitudine fata de locul de munca angajatii toxici sunt gata sa intre in lupta pentru putere in firma. Ei se angajeaza in acesta lupta in mod nemeritat si in general profita de momentele de restructurare, atunci cand decizia managementului este nesigura si uneori eronata. Incearca sa capaciteze in jurul lor persoanele mai influentabile, persoanele santajabile sau nesigure pe valoarea lor profesionala. Persoanele toxice care se angajeaza in acesta lupta nu au scrupule. Nu au rusine, constiinta, limita, profesionalism, simtul realitatii.. etc. Sunt in stare sa croiasca planuri atat de diabolice si neprevazute incat ii pot lua prin surprindere si pe cei care ii cunosc foarte bine. Incep sa croiasca planuri de sabotare a activitatii chiar cu riscul de a sacrifica firma si locurile de munca ale colegilor. Fac reclamatii si delatiuni. Reclamatiile sunt dintre cele mai fanteziste care se refera la lucruri neimportante sau pur si simplu inventate. Delatiunile privesc activitatea privata, amante, vicii, intamplari din viata privata a colegilor de serviciu. Pe fondul lipsei de actiune a managementului in asemenea cazuri si ca urmare a faptului ca uneori cei care decid nu fac verificari exista riscul ca o asemenea persoana sa urce in ierarhie in mod nemeritat si periculos pentru firma. Tinanad cont ca un asemenea angajat toxic nu isi urmareste decat interesul personal realizat prin orice mijloace, daca intr-o pozitie inferioara produce pagube relativ mai mici, intr-o pozitie mai mare, pagubele vor fi semnificativ mai mari. Angajatul nu are scrupule in a santaja firma si de a o sabota intern pentru asi atinge scopul. Principala caracteristica a angajatului toxic este ca atasamentul fata de organizatie este zero. Adica pentru un asemenea angajat nu conteaza ca lucreaza in organizatia pe care o saboteaza sau pentru concurenta ei. Pentru acest angajat important este sa-si atinga scopurile de marire cu orice mijloace. In acest sens se va ocupa sa invete anumite lucruri esentiale in cadrul firmei , lucruri pe care daca le detine el poate sa declanseze un sataj ordinar. Daca nu obtine ceea ce isi doreste nu va ezita sa puna in pericol functionarea firmei.


A nu se face confuzie cu cei care manifesta o rezistenta la cultura organizationala datorita incompetentei, a lipsei de adaptare, a suprasolicitarilor, a varstei prea tinere sau din contra datorita varstei inaintate. Toti acestia pot fi recuperati. Important este ca nu privesc organizatia ca pe un dusman. Chiar daca au lipsuri si deficiente acestia pot fi angajati mult mai valorosi decat angajatii toxici. Angajatii toxici nu au ceea ce se numeste caracter, iar fara caracter nu se poate construi absolut nimic. Ei pot fi foarte competenti, de cele mai multe ori chiar sunt, perfecti pentru postul lor, insa atitudinea si mentalitatea ii fac inutili si periculosi pentru organizatie.
Angajatii toxici nu pot fi recuperati in cele din mai multe dintre cazuri pentru ca modul acesta de manifestare face parte din fiinta lor. Asa inteleg ei ca e corect sa se exprime in viata.
In cazul in care va intalniti cu asemenea oameni sfatul meu este sa-i convocati la o discutie in privat inca de la inceput si sa le sugerati ca cei nemultumiti de firma este normal sa paraseasca firma. Nu se poate face dragoste cu forta.
Din fericire nimeni nu este de neinlocuit iar cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit.
     

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plumbuita

Cuvântul mahala nu are nimic peiorativ la originea lui. In turca mahala înseamna o parte a orașului. Inițial tot Bucureștiul era o suma de mahalale. Ulterior, după ce moda occidentala a intervenit în viata bucureștenilor, mahalaua a rămas acea parte a orașului care nu s-a aliniat modernizării si a căpătat un sens negativ. In mahala oamenii nu s-au descotorosit de obiceiurile vechi orientale, au rămas ancorați in epoca fanariota. Viata in mahala a rămas atârnata in timp ignorând trecerea acestuia.  Plumbuita este una dintre ultimele mahalale din Bucureștiul de astăzi. Atunci când m-am mutat in Plumbuita, zona din vechiul cartier Colentina, la ieșirea din Bucuresti prin Doamna Ghica, Voluntari, Afumați spre Moldova, pe strada încă mai erau cișmele,nu era canalizare,  existau case fără electricitate. In Plumbuita toată lumea știa totul despre toată lumea. Se trăia după un ritm de viata lent, orice schimbare de pe strada devenea un eveniment important pentru toți locuito

Despre mecanica coruptiei

articol publicat pe Republica Corupția și lupta împotriva corupției au devenit extrem de populare după ce au ajuns redute in politica pe arena dezbaterilor publice.Uneori am impresia ca vorbim despre bombe atomice, dezamorsarea fenomenului este complicata și stârnește pasiuni interesate. Pana la urma ce este corupția, cine sunt corupții și ce vor ei? - parafrazând o celebra zicere postrevoluționară. Daca ne ducem la Dex o sa vedem ca vorbim despre o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Destul de vag și general, dacă ne ducem la incriminarea legislativa aflam ca infracțiunea de corupție defapt privește o paleta mai larga de infracțiuni începând cu darea și luarea de mita, spălarea de bani, furt, frauda, favoritism, clientelism, evaziune fiscala,  etc. Mai aflam ca poate exista mica corupție  dar și marea corupție. Mica corupție este specifica oamenilor mici, obișnuiți, asa ca noi,  cei care dau o atenție la ghișeu, la autorități, care duc o ciocolata și un pachet

Debut

Sa spunem ca mi-am luat inima în dinți și am trimis câteva poezii la Cenaclul literar Noduri și Semne din Galați. Din punctul meu de vedere un debut oficial târziu, când fructele s-au copt în copacul meu singuratic, plin de amintiri și fluturi năuci. Câteva omizi mănâncă frunze ca sa le crească aripi cât pentru o viata trăita. Sa bem deci o cupa de șampanie amestecata cu vin pelin pentru eroism și curaj. Niciodata nu e prea târziu, uneori e prea devreme.  Daca ma cautați nu sunt acasă, am plecat pe Luna sa petrec cu iubita mea care scrie poezii.

Mobbingul sau teroarea organizata in firma

Nu mi-am imaginat ca schimbările de la Revoluție vor merge pana aici. In cadrul relațiilor de munca. Daca înainte deteriorarea relațiilor de munca intre colegi sau cu echipa de conducere avea deseori o nota politica, măcar ca și justificare, acum , terorizarea salariatului la munca a devenit un sport național. Si nu din rațiuni politice, ci din rațiuni de eficienta și rentabilitate.  Bolile secolului asta sunt fără doar sau poate bolile psihice. Depresie , anxietate, boli răspândite pe scara larga. Degenerarea acestor boli psihice duce la afecțiuni mult mai grave. Iar o mare parte a cauzelor declanșării acestora este chiar locul de munca, serviciul . Fenomenul asta este atât de răspândit încât deja se studiază in școli, se fac sondaje, analize, începe sa fie definit din ce în ce mai precis, se fac reglementari legislative.  Este o boala cronica a societății moderne. Multa lume o recunoște însa se pare ca încă nu avem medicamentul necesar. Nu  este intenția mea sa dezvolt un st

Uneori îmi vine

Uneori îmi vine sa ies din plămada de pământ Să fiu un foc ce se înalță spre nori  Zburând cu aripi de înger prin văzduhul infinit Să mă întorc într-o ploaie roditoare peste holde Sunt un călător nestatornic pe drumurile mele Veșnic la răscruce de lumi Drumul a ajuns sa-mi meargă pe urme Prin locuri pe care nu le știe  Astăzi am cules un nuc stingher Care și-a găsit firav un loc lângă casa mea Ne-am făcut frați de seva Şi ne-am iubit ca doi îndrăgostiți